VETZUURMETING (BALANCETEST)

1. WAT ZIJN VETZUREN EIGENLIJK?

Wat voor type vetten en oliën zijn er allemaal?
Ieder van ons (ongeacht wat je genetische voedingsbalans ook is) heeft vetten nodig om in energie om te zetten. De meeste van deze vetten moeten we via onze voeding of via een supplement binnen krijgen, omdat ons lichaam zelf nauwelijks vetzuren kan aanmaken.

Omega-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die elk van specifieke voedingsbronnen afkomstig zijn en ieder een eigen unieke structuur hebben. Omega-3 en omega-6 zijn beide essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen dat het lichaam ze in tegenstelling tot omega-9 vetzuren niet zelf kan aanmaken.

Omega-3:
Omega-3 vetzuren zijn onder andere rijk aanwezig in vette vis (zalm, makreel, sardines, haring), algen, visolie, krillolie, lijnzaad(olie), pompoenpitten en walnoten.

Deze bevatten de goede stoffen: alfa-linoleenzuur (AL), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
De belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze hoogstwaarschijnlijk bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes.

Omega 6:

Omega-6 vetzuren vind je in veel plantaardige oliën die door de voedingsindustrie wordt gebruikt. Deze soorten worden omgezet in arachidonzuur (AA) en linolzuur (LA) in ons lichaam. Dit bevordert ontstekingen in ons lijf. Er zijn maar weinige goede bronnen omega-6 (gammalinoleenzuur (GLA)), zoals hennep-, borage- en teunisbloemolie.Deze goede omega-6-vetzuren versterken onder andere het immuunsysteem en ondersteunen hart en bloedvaten in tegenstelling tot de omega-6 vetzuren die je in fastfoodproducten terug vindt.

Hoe krijg je alle omega vetzuren snel weer in balans?
De beste manier om je omega-6/3 verhouding te verbeteren is door meer voeding te eten die rijk is aan omega-3 vetzuren en tevens veel minder voeding te eten die omega-6 vetzuren bevat. Wanneer je de inname van omega-6 vetzuren namelijk niet vermindert, zul je wellicht niet voldoende gezondheidsvoordelen behalen uit omega-3 vetzuren

Een van de meest effectieve en eenvoudige methodes om meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen is door dagelijks visolie in te nemen. Helaas is de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd met kwik, waardoor deze uiteraard niet meer zo gezond zijn.

Goedkoop kan dus vaak om die reden duurkoop zijn, omdat de vis niet (voldoende) gezuiverd is en jij ipv van jouw gezondheid een boost te geven, je het tegenovergestelde effect bereikt door (kwik)vergiftiging. + Goedkopere merken missen vaak de polyfenolen waardoor het effect van Omega-3 verloren gaat.

OMEGA-3 BIJ SPECIFIEKE GEZONDHEIDSPROBLEMEN
Hierna volgen 18 gezondheidsvoordelen van deze vetzuren, onderbouwd door de wetenschap.  (Met dank aan Juglen Zwaan van AHealthyLife.)

  1. Omega-3 helpt tegen depressie en angst: Omega-3-supplementen kunnen helpen bij de preventie en behandeling van depressie en angststoornissen. EPA blijkt het effectiefst te zijn in het bestrijden van depressie.
  2. Omega-3 kan de gezondheid van de ogen verbeteren: Het omega-3-vetzuur DHA is een belangrijke bouwstof voor het netvlies van de ogen en kan helpen bij het voorkomen van maculadegeneratie, wat vermindering van het gezichtsvermogen en blindheid kan veroorzaken.
  3. Omega-3 kan bij zwangerschap en na de geboorte de hersengezondheid bevorderen: Het is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het kind om tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte te zorgen voor voldoende omega-3. Een goede status hangt samen met:
    • Hogere intelligentie
    • Betere communicatieve en sociale vaardigheden
    • Minder gedragsproblemen
    • Minder risico op ontwikkelingsachterstand
    • Verminderd risico op ADHD, autisme en cerebrale parese (hersenverlamming)
  4. Omega-3 heeft positieve invloed op risicofactoren voor hartziektes onder andere:
    • Tryglyceriden: Omega-3 kan de hoeveelheid triglyceriden in het bloed substantieel verlagen, meestal tot tussen de 15-30%
    • Bloeddruk: Omega-3 kan de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk verlagen.
    • HDL-cholesterol: Omega-3 kan het ‘goede’ HDL-cholesterolniveau verhogen.
    • Bloedstolling: Omega-3 kan voorkomen dat de bloedplaatjes gaan samenklonteren, wat helpt bij het voorkomen van schadelijke bloedproppen.
    • Plaque: Door de aderwanden glad en vrij van schade te houden, helpt omega-3 bij het voorkomen van plaque, wat de aderen kan vernauwen en verharden
    • Ontsteking: Omega-3 verlaagt de productie van een aantal stoffen die bij een ontstekingsreactie

  5. Omega-3 kan symptomen van ADHD bij kinderen verminderen: Dit kan onder andere leiden tot meer oplettendheid en minder hyperactiviteit, impulsiviteit en agressie.
  6. Omega-3 kan symptomen van metabool syndroom verminderen: De insulineresistentie kan verminderen, ontstekingen kunnen worden bestreden en verschillende hartziekterisico’s kunnen lager worden.
  7. Omega-3 kan ontsteking tegengaan: Het is bekend dat langdurige ontsteking kan bijdragen aan bijna elke chronische Westerse ziekte, waaronder hartziektes en kanker. Omega-3-vetzuren kunnen de aanmaak van moleculen en stoffen afremmen die samenhangen met ontsteking, zoals ontstekingsbevorderende eicosanoïden en cytokines.
  8. Omega-3-vetzuren kunnen helpen bij het bestrijden van verschillende auto-immuunziektes, waaronder diabetes 1, reumatoïde artritis, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en psoriasis.

  9. Omega-3 kan psychische stoornissen verbeteren: Uit onderzoek blijkt dat omega-3-supplementen de frequentie van stemmingswisselingen en terugval bij mensen met zowel schizofrenie als bipolaire stoornis kunnen verminderen en zou ook gewelddadig gedrag kunnen verminderen.
  10. Omega-3 kan leeftijdsgerelateerde geestelijke achteruitgang en Alzheimer bestrijden: Verscheidene studies hebben aangetoond dat een hogere omega-3-inname samenhangt met een vermindering van leeftijdsgerelateerde geestelijke achteruitgang en een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer
  11. Omega-3 zou kunnen helpen bij kankerpreventie: Omega-3 schijnt het risico op sommige soorten kanker te kunnen verlagen, waaronder dikke darm-, prostaat- en borstkanker.
  12. Consumptie van omega-3 hangt samen met een lager risico op astma bij zowel kinderen als jongvolwassenen.
  13. Omega-3 kan vet in de lever verminderen: Omega-3-vetzuren blijken vet in de lever bij mensen met niet-alcoholische leververvetting te verminderen.
  14. Omega-3 kan verbetering brengen in botsterkte en bij gewrichtspijn. Dit kan leiden tot een lager risico op osteoporose en artritis.
  15. Omega-3 kan menstruatiepijn verlichten: Uit één studie bleek zelfs dat een omega-3-supplement meer effect had dan ibuprofen, een ontstekingsremmend medicijn, bij het behandelen van erge pijn tijdens de menstruatie.
  16. Omega-3, vooral DHA, kan de duur en kwaliteit van de slaap bevorderen.
  17. Omega-3 is goed voor je huid: DHA is een bouwstof voor de huid. Het is verantwoordelijk voor de gezondheid van celmembranen, die een groot deel van de huid uitmaken. Gezonde celmembranen leiden tot een zachte, vochtrijke, soepele en rimpelvrije huid. EPA is ook op verschillende manieren goed voor de huid, onder andere voor:
    • De productie van huidvet
    • Het zorgen voor de vochtbalans in de huid
    • Het voorkomen van hyperkeratinisatie van haarfollikels (leidt tot o.a. de kleine rode pukkeltjes die soms op bovenarmen te zien zijn)
    • Het voorkomen van acne
    • voorkomen van voortijdige veroudering. 
    • Ook kan het bescherming bieden tegen schade door de zon.
  18. Immuunrespons en allergie: Voldoende inname van omega-3-vetzuren kan een allergische reactie voorkomen, of verminderen. Denk aan hooikoorts, astma, eczeem. De kans op het ontwikkelen van allergie bij een kind is vermoedelijk kleiner als de moeder al tijdens de zwangerschap meer omega-3-vetzuren gebruikt en haar kind na de geboorte ook voldoende omega-3-vetzuren geeft.


WAAROM EEN HOOGWAARDIGE OMEGA-3 MET POLYFENOLEN?

  • Eigenlijk heel simpel…..Ik gebruikte al een goede Omega-3 uit algen, totdat mij een hoogwaardige olie met polyfenolen werd geadviseerd.
    Ik vergeleek de olie met andere hoogwaardige Omega-3 producten en kwam tot de conclusie dat het mijn spierklachten verminderde en dat later mijn concentratie toenam!
  • Het aangenamer om een olie (zonder de sterke vissmaak) door je smoothie of ander ontbijt te gooien (ook voor kinderen!)
  • veel goedkoper
  • je hoeft niet meer te onthouden om te kopen, het wordt om de maand keurig thuisbezorgd
  • MIJN VETZUURBALANS GING BETER.

 DEZE HOOGWAARDIGE OLIE MET POLYFENOLEN

  • Heeft een erg hoge dosering EPA en DHA 
  • Vitamine D is al toegevoegd 
  • Het is de meest geteste Omega-3
  • Is in Vegan versie en in verschillende smaken verkrijgbaar.
  • Ook in capsules verkrijgbaar.
  • Hoogwaardige polyfenolen oa voor betere opname en stabiliteit van de olie & polyfenolen zijn ook krachtige ontstekingsremmende middelen die ontstekingsenzymen en weefselbeschadigende enzymen blokkeren.
  • Polyfenolen, zoals die uit olijven bezitten ook antioxiderende eigenschappen die de cellen en de bloedlipiden beschermen tegen oxidatieve stress (lees: anti-aging ;-))

WELKE OLIE BLIJFT HET LANGST WERKZAAM IN HET LICHAAM, WELKE OMEGA 3 IS JUIST?

Een juiste Omega 3 moet hoog in de werkzame stoffen EPA en DHA zitten met een toevoeging die voorkomt dat de Omega 3 gaat oxideren, hetgeen juist averechts zou kunnen werken op de gezondheid. Een toevoeging zou kunnen zijn: Vitamine E en/of polyfenolen. 

OMEGA 3 UIT PLANTEN:

De omzetting (desaturdase) vanuit planten naar EPA, DHA en GLA
De plantaardige vorm bevat alleen ALA. ALA is helaas niet zo actief in het lichaam en moet dus nog worden omgezet. Helaas kan je lichaam maar een klein deel van ALA omzeten. Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16828546
Slechts 5% van ALA wordt omgezet naar EPA en minder dan 0,5% naar DHA.
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17622276

OORZAKEN SLECHTE OMZETTING OMEGA 3 NAAR ONSTEKINGSREMMENDE STOFFEN EPA, DHA & GLS:

  • Te hoge inname van Omega 6;
  • Mannen hebben meer moeite met omzetting;
  • Transvetten in voeding;
  • Tekorten zoals magnesium, zink, chroom, selenium, B-vitamines, vitamines C & E en biotine deze zijn nodig voor omzetting;
  • Teveel verzadigd vet zoals vlees, kaas en zuivel ten opzichte van Omega3/6;
  • Teveel arachidonzuur ((varkens)vlees, gedroogd eipoeder, pinda’s);
  • Te veel suikers/alcohol;
  • Virale belasting;
  • Bloedsuikerspiegelschommelingen, insulineresistentie, diabetes, chronisch verhoogd insuline en metabool syndroom;
  • Medicijnen zoals statines/insuline etc check overig:
  • Stress